Varför köpa egen domän?

Det finns flera skäl till att köpa en domän, men det beror givetvis på vilka behov du har. Generellt finns det ett par starka fördelar med att ha ett eget domännamn. Förutom att det ser mer professionellt ut och kan hjälpa dig med din branding, kan det också underlätta din marknadsföring. Dessutom finns dem som enbart jobbar med att registrera åtråvärda domäner, för att sedan sälja dem vidare till ett dyrare pris.

Branding

De flesta är överens om att en egen hemsida kan hjälpa din branding på olika sätt. Som företagare, nästan oavsett vilken bransch man är verksam inom, är en egen domän något som ser professionellt ut. Med det sagt är det inget måste. För mindre tjänsteföretag kan det räcka gott och väl med en facebooksida. Samtidigt satsar allt fler på att marknadsföra sig på nätet, och då är en bra egen domän viktigt. Ska man dessutom sälja produkter på nätet är en egen webbplats en nödvändighet.

Marknadsföring

Allt fler väljer att marknadsföra sina webbplatser med sökordsmarknadsföring (SEM) eller sökmotoroptimering (SEO). För det sistnämnda är en egen domän ett absolut måste. Gällande det förstnämnda är man mycket begränsad utan en egen webbplats, och kan i princip bara sökordsmarknadsföra på den plattform man har sin profil på, till exempel Facebook eller Twitter.

Handla med domäner

Det finns personer som livnär sig på att köpa upp och sälja domäner. De senaste 20 åren har ett fåtal lyckliga sålt enskilda domäner för miljontals kronor. Det här är kanske inte det huvudsakliga syftet för just dig att skaffa en domän – men det kan vara värt att ha med i bakhuvudet. Whisky.com, tv.nu och Amazon.se hör till relativt sena exempel på domäner som sålts för stora summor.

Egen domän som bloggare

För dig som inte har ett företag att marknadsföra, utan som till exempel ska börja blogga, finns det både för- och nackdelar med att skaffa en egen webbplats. Överlag skulle dock många argumentera för att en egen domän är det allra bästa på lång sikt. Idag är det dessutom mycket enkelt att köpa ett domännamn, installera WordPress och vara igång med en blogg på mycket kort tid.

En fördel är att du inte är lika begränsad med vad du kan göra. Är du på någon annans bloggplattform är det svårare att få sin blogg att sticka ut från mängden. Dessutom kanske du vill sälja produkter på sidan senare? På en egen webbplats med hjälp av exempelvis WordPress och WooCommerce, är det mycket enkelt. Med en egen domän kan du komma igång enkelt, samtidigt som du är rustad för eventuella förändringar som du vill göra på längre sikt.

En annan anledning till att ha en egen domän är att den blir mer attraktiv om du vill sälja den någon gång framöver. Till exempel tittar sökmotoroptimerare på hur många länkar din blogg har fått till sig – har den fått många länkar (och dessutom har regelbunden trafik), finns en chans att du kan sälja den för ansenliga summor. Marknaden för detta är stor såväl nationellt som globalt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sociala Medier:

Kontakt:

[email protected]