Vem äger domänen? (WHOIS)

Använd funktionen nedan för att få whois information om en viss domän/ip. Vi har stöd för de allra flesta toppdomäner.
Vad är WHOIS?

WHOIS är en offentlig och öppen databas som innehåller information om domännamn och deras ägare. Det är som en telefonkatalog för internet och ger användare möjlighet att söka efter detaljer om en specifik domän, inklusive information om domänens registrerade ägare, kontaktpersoner, registreringsdatum och tekniska kontaktuppgifter.

Varför är WHOIS viktigt?

Identifiering av Domänägare: WHOIS är ett användbart verktyg för att identifiera ägaren av en webbplats eller ett domännamn. Detta är särskilt viktigt för affärsändamål, rättsliga ärenden och för att fastställa äganderätten till en webbplats.

Tillgänglighet: WHOIS används för att se om en domän är tillgänglig. När domänen har blivit registrerad finns WHOIS information.

Kontaktmöjligheter: WHOIS ger kontaktuppgifter till webbplatsens ägare och teknisk personal. Detta kan vara användbart om du behöver rapportera problem med en webbplats eller om du vill förhandla om att köpa ett domännamn.

Säkerhet och Skydd: WHOIS-informationen kan användas för att övervaka och skydda mot skadliga webbplatser och aktiviteter på internet. Det används ofta av myndigheter för att upptäcka och åtgärda internetbrott.

Vad innehåller WHOIS-informationen?

Här är några av de vanligaste uppgifterna som du kan hitta i WHOIS-databasen:

Namnservrar: De servrar som används för att dirigera trafik till webbplatsen, tex ”ns1.loopia.se”, ”jamie.ns.cloudflare.com”.
Register: Var domänen blivit registrerad, tex Oderland, Loopia etc.
Registrerad ägare: Personen eller organisationen som äger domännamnet.
Kontaktuppgifter: E-postadresser, telefonnummer och postadresser för domänens ägare och tekniska kontakter.
Registreringsdatum: Datumet då domännamnet först registrerades.
Utgångsdatum: Datumet då domännamnet förfaller och måste förnyas.

Vad är gömd WHOIS?

Idag är ofta detaljer om ägaren ej tillgängliga i WHOIS-informationen. Men vissa uppgifter som tex var en domän är registrerad går ej att gömma.

Är WHOIS-information offentlig?

Ja, WHOIS-information är i allmänhet offentlig och tillgänglig för alla att söka efter. Detta är en grundläggande princip för internet, som främjar öppenhet och ansvar för webbplatsägare. Dock har det funnits diskussioner och ändringar i WHOIS-policyer över tid, vilket har lett till vissa begränsningar och skydd för privatlivet hos domänägare. GDPR (General Data Protection Regulation) i Europa har exempelvis påverkat tillgängligheten av viss WHOIS-information.

Sociala Medier:

Kontakt:

[email protected]