Skapa hemsida

För den som inte har någon erfarenhet av webbutveckling sedan tidigare, kan det vara svårt att veta var man ska börja när man ska skapa en hemsida. I den här texten ger vi dig tips, råd och information. Vi hjälper dig helt enkelt att komma igång på bästa sätt.

1. Välj domännamn och se tillgänglighet

Att välja domännamn är en process. För många går det snabbt och enkelt, medan det för andra kan ta dagar, veckor eller till och med månader. Läs vår guide Vilket domännamn ska jag välja? för att säkerställa att du väljer rätt.

Det kan vara bra att ha flera alternativ. Sannolikheten finns givetvis att ditt är upptaget. För att se tillgänglighet, gå till startsidan. Klicka här för att komma dit.

Skriv sedan in ditt tänkta domännamn i sökfältet.

skapa-hemsida

Notera att du inte behöver inkludera toppdomän i sökningen (det vill säga .se eller .com till exempel). Det är nu du kan jämföra olika toppdomäner, se om de är lediga samt vad de kostar hos olika webbhotell, till exempel. Generellt rekommenderas .se, .com eller .nu för svenska hemsidor, men det kan finnas situationer där andra alternativ lämpar sig bättre. Läs mer om att välja toppdomän längst ned i den här guiden.

Kortfattat – ställ dig följande frågor innan du väljer ett domännamn:
Hur är första intrycket? Första intrycket av ditt domännamn kan till exempel påverka din Click Through Rate (CTR) i sökmotorer (andel som ser din länk i resultaten och klickar på den).

Är det lätt att säga och att stava? De flesta håller med om att domännamnet bör vara enkelt att stava och uttala. Det gör det enkelt att marknadsföra den genom Word by mouth.

Har du valt rätt toppdomän? I guiden som länkas till ovan tar vi upp val av toppdomän. Ska du syssla med SEO är till exempel .se att föredra framför .org för en svensk hemsida. Många anser också att .se helt enkelt ger ett proffsigare intryck jämfört med de flesta andra toppdomäner.

Är det ett registrerat varumärke? Planerar du att göra verksamhet av sidan? Eller vill du åtminstone ha den möjligheten? Kolla att namnet inte är ett registrerat varumärke. Det här ser du i vår sökmotor, längst till höger, efter att ha sökt på ett domännamn.

Är namnet ledigt på sociala medier? Många som skapar en hemsida vill även ha plattformar på sociala medier. Det här är särskilt aktuellt att kolla om man skapar en webbplats åt sitt företag till exempel.

2. Vilket webbhotell?

När du, i vår sökmotor, ser att det domännamn du vill ha är ledigt, klickar du bara på ”Besök”. Nu passar det bra att bilda sig en uppfattning om vilket webbhotell som passar dig bäst.

För att sammanfatta det kortfattat:

EgenSajt
Ett väldigt billigt webbhotell när det kommer till att registrera domännamn och mail, till exempel. Dock är trafiken dyr, så om din hemsida blir mycket välbesökt kan en del andra alternativ passa bättre. En fördel är att prisplanerna är mycket flexibla.

Välj Egensajt om du… :

… vill betala så lite som möjligt.
… vill ha en flexibel prisplan.
… om du är bloggare eller privatperson som ska starta en mindre hemsida.
Pris: Från 29 kronor per månad.

Besök Egensajt här.

Oderland
Ett webbhotell som lämpar sig bra för företag och mer välbesökta sidor. Supporten är snabb, funktionerna många och säkerheten hög. Till baksidan hör priserna.

Välj Oderland om du… :

… prioriterar hög säkerhet.
… skapar en hemsida som du tror kommer få mycket trafik.
… inte är alltför priskänslig.
… prioriterar kompetent och snabb support.
Pris: Från 167 kronor per månad.

Besök Oderland här.

Miss Hosting
Likt EgenSajt ett lågprisalternativ. Trafiken är obegränsad och såväl priser som prestanda får gott betyg av oss. Med små marginaler något dyrare än Egensajt, men om du räknar med att skapa en mer välbesökt hemsida blir Miss Hosting sannolikt ett bättre ekonomiskt val än Egensajt ändå.

Välj Miss Hosting om du… :

… letar efter ett lågprisalternativ.
… skapar en hemsida som kommer att få många besökare (de erbjuder obegränsad trafik).
… är bloggare, företagare eller privatperson som ska bygga en hemsida. Miss Hosting kan anpassas för att passa de allra flesta syften.
Pris: Från 39 kronor per månad.

Besök Miss Hosting här.

Ovan är tre av de mest populära webbhotellen vi jämför. För en fullständig jämförelse, klicka här.

Många väljer mer kända webbhotell som Loopia eller Binero. Medan det visserligen kan kännas tryggt att välja en namnkunnig aktör, är de inte på något sätt överlägsna när det gäller prisvärdhet och flexibilitet – tvärtom. Du som ska starta en mindre hemsida utan särskilt mycket trafik, kommer att betala för saker du inte behöver om du väljer exempelvis Loopia eller Binero.

Kom ihåg att det alltid går att flytta domäner mellan olika webbhotell. Skulle trafikmängden till din hemsida öka markant kan du flytta domänen från till exempel Egensajt till Loopia, eller från Egensajt till Oderland, exempelvis. En del webbhotell erbjuder gratis domänflyttar, men som regel bör man räkna med att det kostar en liten slant (någon hundralapp eller två normalt).

3. WordPress

För dig som har begränsade kunskaper i programmering är WordPress ett bra val av plattform att bygga hemsidan på. Såvida du inte behöver avancerade funktioner kan du klara dig nästan helt utan kodning. Bokstavligt talat kan du göra en snygg hemsida på en halvtimme. För många funktioner finns Plug-Ins, alltså pluggar, med specifika syften och funktioner som du kan lägga in på din hemsida. Det kan till exempel handla om snygga kontaktformulär eller kodsnuttar som gör knappar av den text du önskar. Antalet plug-ins är många – och du bör inte ha några problem med att hitta en plugg som har den funktion du söker.

WordPress är enkelt att komma igång med. Hos de webbhotell som vi jämför här räcker det med ett knapptryck för att installera det på din domän. Om du har begränsad datorvana kan det vara bra att titta på en snabb tutorial. Till exempel:

WordPress är inte det enda alternativet för dig som vill bygga en hemsida utan att behöva koda. Till exempel finns också Drupal och Joomla – men WordPress är det mest använda.

Kom ihåg:

Gör processen i rätt ordning. Registrera ditt domännamn hos ett webbhotell innan du installerar WordPress (det kan köras lokalt först, men ovan nämnda ordning är att rekommendera för den oerfarne).
Ha inte för bråttom. Tänk långsiktigt när du väljer domännamn och webbhotell. Annars kanske du ångrar dig längre fram.
Lär dig grundläggande HTML. Det är inget måste – men kunskaper inom framförallt HTML (men även CSS) är bra att ha när man jobbar i WordPress.

4. SEO

För att driva trafik till din hemsida, krävs sökmotoroptimering. En bra början är att testa en kostnadsfri sökordsanalys. Vi rekommenderar att du vänder dig till enkladigital.se , där du enkelt kan beställa en kostnadsfri sökordsanalys till din webbsida. Du bör se över det mest grundläggande först, så som HTML formateringen och sökorden du vill ranka på. Antalet länkar till din webbsida är även det avgörande för hur du ligger till hos sökmotorerna. Lycka till!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sociala Medier:

Kontakt:

[email protected]